Otopratik Logo
close hamburger menu

Otopratik Hizmetleri

Süspansiyon Hizmetleri ve Fiyatları

Motorlu araçlarda sürüş güvenliği, performans ve yakıt ekonomisine doğrudan etki eden en önemli sistemlerden biri süspansiyon sistemidir. Araç süspansiyon sistemi, aracın tekerleklerini ve şasesini birbirine bağlar. Bu bağlantı ile de aracın yol tutuşunu, sürüş konforunu ve güvenliğini sağlayan bir sistem oluşturur. Sistem birbiri ile uyumlu çalışarak bir denge oluşturur. Bu şekilde de aracın tekerleklerinin yoldaki düzensizliklere uyum sağlaması ve sürücünün kontrolü altında kalması sağlanır.

Araç Süspansiyon Sistemi ve Süspansiyon Sisteminin Görevleri

Yukarıda da açıkladığımız üzere motorlu araçlarda süspansiyon sistemi, aracın tekerleklerini ve şasesini birbirine bağlayan ve aracın yol tutuşunu, sürüş konforunu ve güvenliğini sağlayan bir sistemdir. Bu sistemin birden fazla görevi vardır. Sistem aksadığında bu görevler de aksar. Peki, süspansiyon sistemi ne işe yarar ya da görevleri nelerdir?

Yol Tutuşu ve İzolasyon

Süspansiyon sistemi, aracın tekerleklerinin yoldaki çukurlara, tümsekler ve düzensizliklere uyum sağlamasına yardımcı olur. Bu sayede sürücü daha düzgün bir sürüş deneyimi yaşar ve yol tutuşu artar. Aynı zamanda, süspansiyon sistemi aracın içindekileri (yolcuları ve yükü) yol koşullarından izole eder, böylece sürüş konforu artar. Eğer süspansiyon sistemi olmasaydı en ufak çukurdan sonra araç savrulabilir, içindekiler ve yükleri dağılabilir, dengesiz sürüş nedeniyle kolayca yoldan çıkabilirdi.

Frenleme ve Yön Kontrolü

Süspansiyon sistemi, frenleme sırasında aracın yatma ve yükselme hareketlerini kontrol eder. Bu sayede araç daha stabil bir şekilde durur ve yön değiştirir. Süspansiyon sistemi aynı zamanda aracın viraj alırken yatma hareketlerini kontrol ederek sürücünün daha iyi kontrol sağlamasına yardımcı olur.

Tekerlek Açılarını Korumak ve Lastik Aşınmasını Önlemek

Süspansiyon sistemi, tekerleklerin yere temas açılarını ve düzgünlüğünü kontrol eder. Doğru bir süspansiyon ayarı, tekerleklerde düzgün bir temas sağlar ve lastik aşınmasını azaltır. Bu sayede lastik ömrü uzar ve lastikler eşit şekilde aşınır.

Gövde Koruma

Süspansiyon sistemi, aracın şasi ve gövdesini düşük ve yüksek hızlarda sarsıntı ve titreşimlerden korur. Bu sayede aracın parçaları daha az yorulur ve ömrü uzar. Aynı zamanda, süspansiyon sistemi aracın şasi ve gövdesinin deformasyonunu azaltarak aracın yapısal bütünlüğünü korur.

Süspansiyon sistemi, aracın konforu, güvenliği ve performansı açısından önemlidir. Bu nedenle, süspansiyon sisteminin düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması konularında hassas olmak gerekir. Süspansiyon sisteminde meydana gelen arızalar veya aşınmalar, aracın performansını olumsuz etkileyebilir ve sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Peki, arabanın süspansiyon sistemi arızaları nelerdir ve süspansiyon arızası nasıl anlaşılır?

Süspansiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunu belirlemek için aracın uzman teknik bir ekip tarafından teste tabi tutulması gerekir. Ancak sürüş boyunca bazı belirtilere ve işaretlere dikkat ederek de fikir sahibi olmak mümkün.

Aracın Yol Tutuşu ve Sürüş Konforu Nasıl?

Süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunda aracın yol tutuşu ve sürüş konforu olumsuz etkilenebilir. Araç daha sert veya daha yumuşak bir sürüş hissi verebilir. Aynı zamanda, araç düzensiz yollar veya çukurlarla karşılaştığında daha fazla sarsıntı hissedebilirsiniz.

Tekerlek Aşınması Eşit mi?

Süspansiyon sisteminde bir arıza varsa, tekerleklerde düzensiz aşınma veya aşırı aşınma belirtileri olabilir. Özellikle lastiklerin iç veya dış kısımlarında aşırı aşınma varsa, süspansiyon sisteminde bir sorun olabilir.

Aracın Yüksekliği Dengeli mi?

Süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunda aracın yüksekliği değişebilir. Örneğin, aracın bir tarafı diğerinden daha düşük olabilir veya aracın genel yüksekliği değişebilir.

Gıcırtı ve Gürültüler

Süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunda, süspansiyon parçalarından gıcırtı, çıtırtı veya diğer anormal sesler duyabilirsiniz. Özellikle aracı sıkıştırdığınızda veya serbest bıraktığınızda sesler daha belirgin olacaktır.

Direksiyon Tepkisi Değişti mi?

Süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunda, direksiyon tepkisi değişebilir. Direksiyonun daha sert veya daha yumuşak hissettirmesi, direksiyonun titreşmesi veya direksiyonun boşluk hissi verebilmesi gibi belirtiler olabilir.

Sıvı Sızıntısı Var mı?

Hidrolik süspansiyon sistemine sahip araçlarda, süspansiyon sisteminde bir arıza olduğunda sıvı sızıntıları olabilir. Bu sıvılar genellikle şeffaf veya renkli olabilir.

Süspansiyon Sistemi Değişimi Nasıl Yapılır?

Diyelim ki yukarıdaki belirtilerin bazılarını fark ettiniz ve bir şekilde süspansiyon sistemini değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda ne yapmalısınız? Öncelikle araç süspansiyon sistemi değişimi genellikle karmaşık bir işçilik gerektirir. Ayrıca çok sayıda ekipman, teknik araç gereç ve sisteme ihtiyaç duyulur. Bu nedenle bireysel olarak süspansiyon sistemi tamiri çok zor ve zahmetlidir.  Profesyonel bir oto servisi ile ilerlemek sürüş güvenliğiniz, aracınızın uzun ömürlü olması, diğer sistemlerin zarar görmemesi bakımından önemlidir.

Süspansiyon sistemi değişimi karmaşık bir işçilik gerektirir. Bu konuda uzmanlığınız yoksa ve gerekli malzemelere sahip değilseniz yapmanız önerilmez.  Hatalı işlem yaparsanız aracınızın sürüş konforu, güvenliği ve performansı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle, süspansiyon sistemi değişimi konusunda deneyimli bir oto servisine başvurmanız önerilir. Bu amaçla da size en yakın Otopratik’ten destek alabilirsiniz.

Süspansiyon Ömrü Ne Kadar?

Araç süspansiyon sisteminin ömrü, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir. Aracın özellikleri, parçaların kalitesi, aracın uzun süre nasıl yollarda kullandığı, kullanıcı hataları, yüksek hızda araç kullanma ve ani fren yapma alışkanlıkları gibi pek çok detay süspansiyon sisteminin ömrüne etki eder. Genel olarak, süspansiyon sistemi parçaları dayanıklı ve uzun ömürlü olmalarına rağmen, aşağıdaki faktörler süspansiyon sisteminin ömrünü etkileyebilir:

  • Kullanım Koşulları: Araç süspansiyon sistemi, aracın kullandığı yol koşullarına büyük oranda bağlı olarak aşınabilir. Sık sık düzensiz yollar, çukurlar, yüksek hızlı virajlar gibi zorlu koşullarda sürüş yapmak, süspansiyon sisteminin daha hızlı aşınmasına neden olabilir.
  • Aracın Yaşı ve Kilometresi: Araç yaşlandıkça ve daha fazla kilometre yapmaya başladıkça, süspansiyon sistemini oluşturan parçaların aşınması ve yıpranması kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle, yaşlı araçlarda süspansiyon sistemi parçalarının daha sık değiştirilmesi gerekebilir.
  • Bakım ve Onarım: Süspansiyon sistemi parçalarının düzenli bakımı ve zamanında yapılacak onarımlar, sistemin ömrünü uzatacaktır. Süspansiyon sistemi parçalarının yağlanması, sıkıntı yaratan parçaların değiştirilmesi ve gerekli ayarlamaların yapılması önemlidir.
  • Malzeme Kalitesi ve İşçilik: Süspansiyon sistemi parçalarının kalitesi de ömrünü etkileyen önemli bir faktördür. Kaliteli ve dayanıklı parçalar kullanılarak yapılan süspansiyon sistemleri, daha uzun ömürlü olabilir.
  • Sürücü Davranışları: Sürücünün aracı nasıl kullandığı da süspansiyon sisteminin ömrünü etkileyebilir. Sert ve agresif sürüşler, ani fren ve hızlanmalar, süspansiyon sisteminin daha hızlı aşınmasına ve yıpranmasına neden olabilir.

Genel olarak, iyi bakım ve düzenli kontrollerle araç süspansiyon sisteminin ömrü uzatılabilir. Ancak, süspansiyon sistemi parçalarının ömrü belirli bir kilometre veya yıl aralığı vermek zor olabilir çünkü yukarıda belirtilen faktörler süspansiyon sisteminin ömrünü etkileyebilir. Süspansiyon sistemi parçalarının aşınma veya hasar belirtileri görüyorsanız online olarak size en yakın Otopratik mağazasından oto servis randevusu alabilir ve online olarak oto servis fiyat listesine göz atabilirsiniz. Süspansiyon sistemi, aracınızın güvenliği, sürüş konforu ve performansı için önemli olduğundan, düzenli araç bakımı, oto check-up ve arızaların ihmal edilmemesi ve zamanında giderilmesi önemlidir.