Elektrikli araç şarj istasyonu ve hızlı şarj sistemleri arayışında Otopratik öncü bir hizmet sunuyor. Otopratik, elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasında önemli bir kriter olan şarj istasyonu ihtiyacına çözüm bulmak ve müşterilerine kesintisiz bir yolculuk sunma hedefiyle, 39 ilde 70 noktadaki seçili Otopratik mağazalarında Enerjisa iştiraki olan Eşarj ile birlikte elektrikli araçlar için şarj hizmeti sunmaktadır. 90, 120 ve 180kw’lık güce sahip hızlı şarj istasyonlarında elektrikli araçlar çok daha hızlı şarj edilebilmekte ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Güncel olarak ayda ortalama 67,715kg karbon azaltımına katkı sağlayan hizmet, sürdürülebilir yaşam bilinci ile çalışıyor. 90-120-180kW’lık Titan adı verilen hızlı şarj (DC) istasyonları ile kullanıcıların şarj etme süreleri, 30-40 dakika arasında tutuluyor.
Elektrikli şarj istasyonu (EV charging station) güçlü bir elektrik enerjisi kullanarak elektrikli araç bataryalarını şarj etmeye yarayan üniteleri ifade etmektedir. Araçların şarj dolum süresini hızlandıran bu istasyonlar “hızlı şarj” ve “yüksek hızlı şarj” olmak üzere iki farklı özellikte bulunuyor. Elektrikli şarj istasyonları ev tipi prizlerle dolum yapan üniteler “seviye 1”, “seviye 2” ve “seviye 3” olmak üzere üç farklı şekilde isimlendiriliyor. Burada 1. seviye istasyonlar daha yavaş dolum sağlarken 3. seviye istasyonlar yüksek hızda şarj imkânı sağlıyor.
Elektrikli şarj istasyonu günümüzde benzin istasyonları, AVM’ler, dinlenme tesisleri, otoban kenarları gibi belirli noktalarda bulunmaktadır. Elektrikli araçların yeni yaygınlaşması nedeniyle henüz kamusal alanlarda elektrik şarj istasyonu bulmak kimi zaman zor olabiliyor. Bu nedenle de elektrikli araç kullanıcıları için Türkiye’de yer alan elektrikli araç şarj istasyonu noktaları da büyük önem arz ediyor. Tüm elektrikli araç sahipleri elektrikli araç şarj istasyonu haritasına (electric car charging station map) bakarak rotaları üzerinde yer alan şarj istasyonlarını öğrenmeye çalışıyor.
Tıpkı benzin ya da mazot alımı gibi elektrikli araba şarj istasyonları kullanılırken de belli bir ücret ödenmesi gerekir. Şarj dolum ücretleri bu hizmetin hangi firmadan alındığına ve hangi akımda kullanıldığına göre değişiklik göstermektedir. Genellikle şarj istasyonlarında abonelik sistemi mevcuttur ve kullanıcılar abone oldukları firmaya göre değişkenlik göstermekle birlikte dolum ücretini dakika başına öder. Abone olmadan dolum gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar ise firmanın belirlediği tarife ücretleri üzerinden, dolum ücretine ek olarak açılış ücreti de ödemektedir.
Elektrikli araç bataryalarının tam kapasiteye ulaşabilmeleri için bir kaynak aracılığı ile şarj edilmeleri gerekir. Son teknolojiye sahip elektrikli araçlarda batarya sistemleri, duvar ünitelerinden ve şarj istasyonlarından gereken gücü alırlar ve tam kapasiteye ulaşırlar. Şarj istasyonları çeşitli akımlar ile çalışır. Bu akımın kuvveti bataryanın şarj olma hızını doğrudan etkiler. Hızlı şarj olarak isimlendirilen DC (doğrusal) akım 50 kW ile 400 kW arası enerji ile araç bataryasını şarj etme imkânı sağlamaktadır. DC akım şarj üniteleri genellikle şarj istasyonlarında bulunur. Hızlı şarj istasyonları (fast charging station) aracın tam kapasiteye ulaşması için ihtiyaç duyulan süreyi minimuma indirir. Bu sayede enerjiden ve zamandan tasarruf sağlanır. DC akım sayesinde ortalama 30 ile 60 dakika arasında %80 kapasitede dolum sağlanmış olur. Otopratik’te elektrikli araçların şarj ihtiyacı 90, 120 ve 180kw’lık güce sahip hızlı şarj istasyonlarında yapılır. Bu da araçların çok daha hızlı bir şekilde şarj edilmelerine olanak tanır. 90-120-180kW’lık Titan adı verilen hızlı şarj (DC) istasyonları ile kullanıcıların şarj etme süreleri, 30-40 dakika arasında tutuluyor.
Titan modeline sahip DC cihazlar, modüler olup (90kW, 120kW, 150kW ve 180 kW), aynı anda 2 aracı hızlı bir şekilde şarj edebilmektedir. 30'luk modülerden oluşan istasyonlar, kullanışlılık odaklıdır. Aracın ne sürede şarj olabileceği hakkında kesin bilgi sunmak doğru değildir. Zira, her aracın batarya kapasitesi aynı olmadığı için şarj süreleri de farklılık göstermektedir. Özellikle de marka - model, batarya teknolojisi, ortam sıcaklığı ve bataryanın o anki durumu gibi etkenler şarj süresine etki eder. Ancak ölçümlere göre istasyonda tek araç varken yaklaşık olarak yarım saatte %80 şarj olabilmektedir. 2 araç varken şarj süresi yaklaşık olarak 1 saate tekabül etmektedir.
Elektrikli araç kullanıcıları, araç bataryalarını şarj etmek için elektrikli araç şarj istasyonları (EV charging station) hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Bu anlamda kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan biri de AC ve DC şarjın (AC - DC Charging) ne olduğu oluyor.
DC (Direct Current) şarj, yani doğru akım şarj, elektrik enerjisinin araca doğrudan aktarıldığı şarj türünü ifade eder. Yüksek hızlı şarj imkânı sağlayan DC şarj istasyonları şebekeden aldığı alternatif akımı kendi içerisinde doğru akıma dönüştürebiliyor. Araçların çok daha kısa sürede şarj olmasını sağlayan DC şarj istasyonları günlük yaşamın hızına ayak uydurma konusunda kullanıcılara büyük bir avantaj sağlar.
AC (Alternating Current) şarjda ise DC şarjın aksine elektrik enerjisi çok yönlü ve değişken dalga boyları ile iletilir. Elektrik şebekelerinin tamamında AC akım kullanılmaktadır. Ancak elektrikli araçların içerisindeki cihazlar bu akımı kendi içerisinde DC’ye çevirebilmektedir. Özellikle de kompakt mekanlarda tercih edilen AC şarj istasyonları ile aracın tam kapasite şarj olması DC şarj istasyonlarına göre çok daha uzun zaman alabilir.
Elektrikli araç sahiplerini yakından ilgilendiren AC ve DC akım konusunun daha net anlaşılması için bu iki akım türü arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Elektrikli araç kullanıcılarının elektrikli araba şarj istasyonu ve elektrikli araç şarjı ile ilgili bilmesi gereken bazı noktalar vardır. Elektrikli araç sahipleri araçlarını kurumsal şarj istasyonlarında, bireysel şarj istasyonlarında ve ticari şarj istasyonlarında şarj edebilirler. Kurumsal şarj istasyonları otopark, alışveriş merkezi ya da hastane gibi işletmelerin kendi filolarında yer alan elektrikli araçları şarj etmek için kullandıkları çözümlerdir. Bireysel şarj istasyonları ise her kullanıcının kendi aracını şarj edebilmesini sağlayan istasyonlardır. Kullanıcılar bu istasyonları kendi evlerine kurdurarak kullanım sağlayabilirler. Ticari şarj istasyonları tıpkı benzin istasyonları gibi otopark, alışveriş merkezi, akaryakıt istasyonu ve dinlenme tesisi gibi alanlarda kurulmuş şarj noktalarıdır.
Elektrikli araç kullanıcıları diledikleri yöntem ile araçlarını şarj edebilirler. Burada önemli olan nokta araçlarının tam kapasite şarj ile ne kadar menzil kat ettiğini bilmeleridir. Buna göre gidecekleri rotada ne zaman şarja ihtiyaç duyacakları ve şarj ihtiyacı doğduğunda bulunacakları tahmini lokasyonda nerede şarj istasyonu olduğunu da tespit etmelidirler. Elektrikli araç sahipleri araç şarj noktalarına Otopratik Türkiye Elektrikli Şarj İstasyonu Haritası üzerinden ulaşabilirler.
Binek ve hafif ticari araçların ihtiyaç duyabilecekleri ana ürünleri ve temel bakım hizmetlerini sunan Otopratik; periyodik bakım, onarım, akü, elektrik, yağ, klima ve jant gibi hizmetleri tek çatı altında toplaması ve elektrikli araç bakım hizmetleri yanı sıra elektrikli araç sahiplerinin şarj ihtiyaçlarında da (EV charging service) kullanıcıların yanında. 39 ilde 70 elektrikli şarj istasyonuna sahip olan Otopratik ile siz de elektrikli aracınızı güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz.