Aracınızın egzoz muayenesini aksatmamanız sağlıklı bir kullanım için ve elbette çevre için çok önemli. Egzoz muayenesi cezası ve egzoz muayenesi fiyatları en çok merak edilenler arasında. Aracın motorunun ömrüne doğrudan etki eden ve çevre kirliliği konusunda önemli bir tedbir olan egzoz muayenesi hakkında detaylar şöyle…
Motorun atık gazları dışarı atmasını sağlayan egzoz sistemi, patlayan hava ve yakıt karışımının çıkardığı atığı sesi de azaltarak havaya salar. Ancak bu işlemi olması gerektiği gibi yapamazsa hem havayı tehlikeli oranda kirletir hem de çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü çıkarır. İçten yanmalı motorlu bir araçta işlem özetle şöyle gelişir: motorda yanan hava ve yakıt gazı egzoz boğazına gelir ve buradan dışarıya atılır.
Aracın motorundan çıkan egzozu ve egzoz borularının durumunu inceleyen testlere egzoz muayenesi denir. Ölçümlerin ardından araçlara egzoz gazı emisyon ruhsatı ve pulu verilir. Söz konusu inceleme ile aracın trafikte olduğu sürede havaya verdiği zarar ölçülür. Bu oran tolere edilebilir sınırın üstündeyse araç, egzoz muayenesinden geçemez.
Aracınızın trafiğe çıkabilmesi için çok önemli olan egzoz muayenesi öncesinde aracınızı bazı konularda elden geçirmeniz faydalı olabilir. Örneğin egzoz sistemi üzerinde delinme, çatlama kesik varsa bunları onartabilirsiniz. Bu , küçük önlem muayeneden geçmenizi sağlayacaktır. Yine sisteme ait bağlantı noktalarında da kopmalar, ayrılmalar olabilir. Bunları da kontrol ettirmelisiniz. Katalitik konvertör de muayene de mutlaka bakılan bir parçadır. Bu kısmı da bir gözden geçirebilirsiniz.
Bu konuda aracınızın yaşı önemli bir kriter. 3 yaşından büyük otomobillerin 2 yılda bir egzoz ölçümüne gitmesi gerekir. Bu konuda net bilgi, bir önceki muayenede verilen ruhsat üzerinde yazar. Oto periyodik bakım sürelerinde de aracın egzoz sistemi mutlaka kontrol edilir. Bu konuda bilgi edinmek ya da egzoz muayenesi fiyatlarını öğrenmek için otopratik.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.