Araçlarda teknik aksamı meydana getiren çok sayıda mekanizma yer alır. Bu mekanizmalar arasında en çok bilinenlerden birine de süspansiyon örnek gösterilebilir. Süspansiyonlar, sürüş sırasında sağladığı konfor ile tanınsalar da aslında çok sayıda görevi yerine getirirler. Araç kullanımında büyük öneme sahip bu parça için en yakın Otopratik servisine giderek, süspansiyon hizmetleri ve fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. Peki, süspansiyon nedir ve bu sistemin görevleri nelerdir? Sıkça sorulan ve araştırması yapılan süspansiyon konusunu sizler için detaylı şekilde inceledik.
Süspansiyon sistemi nedir sorusu geniş kitlelerce araştırma konusu. Süspansiyon çeşitleri sabit ve bağımsız olarak ikiye ayrılır. Sabit süspansiyonlu araçlar, sağ ve sol tekerleğin tek bir aksı paylaştığı araçlardır. Bu durum sağ ya da sol tekerleğin bir tümsek sonucu yukarı yönlü hareket etmesi durumunda diğer tekerleğin de aynı veya benzer hareketi tekrarlamasını sağlar. Günümüzde tırlarda ya da binek araçların arka tekerlerinde sabit süspansiyon sistemine sıklıkla yer verilir. Bağımsız süspansiyon ise adını uyguladığı yöntemden ve özelliklerinden almıştır. bir diğer deyişle bağımsız süspansiyon sisteminde adından anlaşılabileceği gibi tekerler birbirinden bağımsız şekilde işler. Sol arka tekerlek bir tümsekten geçtiğinde diğer tekerlekler aynı hareketi tekrarlamaz. Yani tümsekten geçmeyen diğer araç tekerleri, normal bir şekilde yoluna devam eder. Bağımsız süspansiyonun sürüş konforuna katkısı oldukça büyüktür.
Süspansiyon sistemi, araçlarda tekerlek ile yol arasındaki temasın sürekli devam etmesine olanak sağlayan özel bir sistemdir. Fren yapıldığında doğru reaksiyonu almak ve direksiyon hareketi ile yön değiştirmek için araçta süspansiyonun varlığı şarttır. Süspansiyon kullanım alanları incelendiğinde bu sistemin sürücü için hayati bir önem taşıdığı gözler önüne serilmektedir.
Araçlarda bulunan süspansiyon sisteminin başlıca üç görevi vardır. Süspansiyon sisteminin üstlendiği görevler yol tutuş seviyesini artırmak, yol bozukluğundan kaynaklanan hissiyatı düşürmek ve virajlarda araca dönme kabiliyeti sağlamaktır. Sürüş sırasında aracın yol tutuşu doğrudan süspansiyon ile sağlanmaktadır. Yolda bulunan tümsek, çukur, veya bozulan kısımlar araç için yer yer tehlike arz etmektedir. Araç kasası bu alanlardan geçerken süspansiyon sistemi tarafından sabit tutulduğu için yarattığı hissiyat ortadan kalkar. Bu sayede aracın hem yol tutuşu hem de sürüş kalitesi artırılır. Virajlardan dönerken, yoldaki eğime rağmen iç tekerler daha az baskıya maruz kalır. Farklı bir deyişle iç tekerleklerin yol tutuşu ile doğru orantılı olarak viraj daha sorunsuz şekilde geçilebilir. Bu sorunsuz dönüşü gerçekleştirmek de süspansiyonun ana görevleri arasında yer alır.
Süspansiyon sisteminde arıza olması durumunda sürüş konforu azalır. Araç içi hissedilen sarsıntılar artar ve bu da araç kullanmayı daha zor bir hale dönüştürebilir. Aynı zamanda araç içerisinde taşınan eşyaların da hasar görme veya kırılma ihtimali artar. Bu gibi bir arıza meydana geldiğinde , aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz. Akıllı cihazınız ile randevu almanın dışında aracınızı servise götürmeden önce online olarak oto servis fiyat listesini de inceleyebilirsiniz.