Otomobilin ön gösterge panelinde bulunan, üzerinde motor resmi olan lambaya motor ikaz lambası denir. Motor ikaz lambası standart ve zorunlu bir lambadır. 2000’li yılların başından beri üretilen her araçta bu ikaz lambası bulunur.
Günümüzde araçların bir arıza tespit sistemi vardır. Bu sistem aracın fabrika verileri ile mevcut durumu karşılaştırarak yakıt ve egzoz sisteminde farklılık olması durumunda sürücüyü uyarması içindir. Bu uyarılar kimi zaman arıza için kimi zaman da sadece uyarı amaçlıdır. Aracın beyni bu verilerde herhangi bir değişiklik varsa ışığı hemen yakmaz. İlk etapta problemin geçici bir aksaklık mı, yoksa kalıcı bir problem mi olduğunu teşhis eder. Aynı sorun aracın bir sonraki çalışması ve yolculuğu esnasında (aynı sürüş koşullarında) tekrar gerçekleşirse aracın beyni hata kodu oluşturup arıza lambasını yakar ve sürücüyü uyarır.
Işığın yanması, aracımızda ters giden bir şeylerin olduğunu bize aktarmaktadır. Bu ikazı görmezden gelmek ya da geç müdahale etmek, telafisi zor sorunlara yol açabilir. Eğer umursamaz davranırsak araçtaki bu arıza uzun vadede aracın diğer parçalarına da zarar verebilir. Dolayısıyla mümkün olan en kısa süre içerisinde aracınızdaki problemin giderilmesi için Otopratik yetkililerinden motor ikaz lambaları randevusu alabilirsiniz.
Motor ikaz ışığı aracı çalıştırdığımız anda yanıyorsa problemin önceki sürüşümüz sırasında yaşanmış olduğunu ve bu durumun aracın beyni tarafından tespit edildiğini anlayabiliriz. Ancak araç motor ikaz lambası seyir halinde yanıp sönmeye başlarsa ışığın yanmasına sebep olan problemin o anda oluştuğu anlamına gelir. İkaz ışığının yanmasına neden olan durum çoğunlukla aracı tamire götürdüğünüzde ustalar tarafından cihazla okutularak hızlıca tespit edilir. Otopratik servislerine gelerek oto arıza tespiti için aracınızı kontrol ettirebilirsiniz.
Arabada motor arıza işaretinin yanmasına sebep olan sistemleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Ateşleme sistemi
- Egzoz sistemi
- Hava emiş sistemi
- Yakıt sistemi
Yukarıda bahsettiğimiz sistemlerden herhangi birinde bir arıza meydana gelecek olursa motor sistemi bir bütün olarak çalışamaz. Bunu zincirin bir halkasının kopması gibi düşünebilirsiniz. Bu sistemlerin birinde bir arıza oluştuğu takdirde motor ikaz lambası yanmaya başlar.
Motor ikaz lambası 4 şekilde yanabilir. Bunlardan ilki sarı renkte yanması, ikincisi kırmızı renkte yanması ki en tehlikelisi bu türdür, diğerleri ise sürekli yanması ve ışığın yanıp sönmesidir. Aracınızdaki gösterge / uyarı lambalarının kontrolü için geniş ağı ile Otopratik servis noktalarını ziyaret edebilirsiniz.
- Motor ikaz lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkli ise, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve motor arıza moduna geçiş yapmış demektir.
- Motor arıza lambası kırmızı yanıyor: Kırmızı renkli ikaz ışığını gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek durmalısınız. Çünkü kırmızı ışık yandığı zaman motor arıza moduna bile geçemez ve çok ciddi problemler olduğunu bize anlatmak istiyordur. Kırmızı ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.
- Motor arıza lambası yanıp sönüyor: Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek bir sistem hatası olabilir. Yalnız motorun ciddi hasarlar alacağı problemlere de işaret ediyor olabilir. Dikkatli olmakta fayda vardır.
- Motor arıza lambası sürekli yanıyor: İkaz ışığı sürekli yanıyorsa, uyarının rengine bakın. Eğer sarı renkli ise aracınızı servise kadar götürebilirsiniz. Eğer kırmızı ise hemen araçtan inin ve çekici çağırın.
Bu durumda en iyisi size en yakın Otopratik bayiini bulup detaylı bakım için aracınızı usta ellere teslim etmek olacaktır. Otopratik’te motor ikaz lambaları arıza tespit fiyatları için web sitesinden hızlıca bilgi alabilirsiniz.