Araç yağı kontrolü son derece kolay bir işlemdir. Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Motor yağı kolay kolay eksilmez. Eğer bariz bir eksilme varsa bunun altında büyük bir problem olabilir. Bu nedenle motor yağı kontrolü, her araç sahibinin yapması gereken önemli bir işlemdir. Motor yağının kesilip kesilmediğini kontrol ettiğinizde net bir azalma görüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir oto servisten araç bakım randevusu alın. Çünkü motor yağ eksilmesi, motorun yağ yakması gibi, büyük ve önemli sorunlara işaret ediyor olabilir.
Motorlu araçlarda yağ değişimi zamanı geldiğinde mutlaka gerekli değişiklik yapılmalıdır. Aksi halde araç motorunda ve motora bağlı parçalarda farklı mekanik problemler baş gösterebilir. Elbette motorun performansı da düşer. Diğer yandan kötü motor yağı kullanımı, daha fazla yakıt tüketimine de neden olabilir. Peki, motor yağı değişim zamanı nedir ya da kaç km’de bir motor yağı değişmelidir?
Yağ değişim zamanı, değişkendir. Aracın modeli, yakıt tüketim şekli, kullanılan mevcut yağı özelliği gibi farklı kriterler motor yağı ömrüne etki eder. Ancak ana belirleyici, kat ettiğiniz kilometredir. Burada aracın yeni veya eski olması da önemli bir belirleyicidir. Eski tip araçlarda eskiyen motor ve diğer parçalar nedeniyle korozyon riski daha fazladır ve yağ ne kadar temiz olursa o kadar iyi olur. Ancak yeni araçlarda motorun yağı kirletme oranı daha az olduğundan motor yağı değişimi için gereken km rakamı da düşer. Ortalama bir değer vermek gerekirse eski araçların 5.000 kilometrede bir motor yağı değiştirmesi önerilir. Yeni model araçların ise 20.000 kilometrede bir motor yağlarının değişmesi makul olandır.
Motor yağı eklemesi nasıl yapılıyor ya da motor yağı nasıl değiştirilir sorularına da yanıt verelim. Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir. Diğer yandan hem yakıt tüketimini arttırır hem de motorun performansını düşürür. Peki, motora yağ eklemek nasıl oluyor?
Eklenecek motor yağı oranı, otomobilinizin modeline ve motoruna göre değişiklik gösterir. Örneğin; 3 silindirli bir motora 4 litre yağ konulurken bu durum, 6 silindirli bir motorda 7 litreye kadar çıkabilir. Motor yağ çubuğuna bakarak seviyeyi belirleyebilirsiniz. Peki, motor yağı eklerken fazla kaçırırsanız ne olur? Motor yağı eklerken orana çok dikkat edin çünkü fazla yağ, yanma odasına karışır ve araca zarar verir. Fazla konan motor yağı, segmanları ve subap lastiklerini aşındırır, motor üfleme yapmaya başlar.
Aracın yakıt tüketim şekli, motorun özellikleri ve hatta aracın kullanıldığı bölgenin hava koşulları motor yağı seçiminde önem kazanan detaylardır. Mesela SAE 5W-20 ürünü, -8° ile -30° arasında çalışan araçların motorları için uygundur.SAE 20W-50 değeri ise -8° ile 40° arasında çalışan motorlar için uygundur...Benzinli motorlarda S harfi dizel motorlarda da C harfi olan kodlar öne çıkar. Örneğin motor yağında SL kodu varsa bu yağ, 2004 ve öncesinde üretilen benzinli otomobiller için uygundur. CJ-4 ise dizel motorlar için en gelişmiş motor yağıdır.
Yüksek devirli yeni nesil motoru olan bir aracınız varsa bilmeniz gerekir ki; bu araçlarda motor yağ boşluğu azdır. Bu yüzden SAE numarası düşük yağlar da kullanılabilir.
Orta devirli motoru olan araçlarda yağ boşluğu bir miktar arttığı için SAE numarası ortalama seviyede olan yağlar seçilmelidir.
Düşük devirli motora sahip araçlarda ise yağ boşluğu fazla olduğu için SAE numarası yüksek yağlar tercih edilirse daha iyi performans alınır.