Otopratik Logo
close hamburger menu
Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Ne Kadardır?

Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Ne Kadardır?

Mevcut elektrikli araçların batarya ömürleri 8 ile 15 yıl arasında değişiyor. Modern elektrikli araçların batarya ömürleri ortalama 10 yıl olarak kabul edilse de son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde bu süre 20 yıla kadar uzayabiliyor. Elektrikli arabaların pillerinin ömrü kullanılan materyale, kalitesine, arabanın şarj sıklığı ve şarj edilme şekline göre de değişebiliyor. Eğer kullanıcı bataryayı koruyacak şekilde hareket ederse elektrikli arabasının batarya ömrünü 250 bin kilometreye kadar %90 oranında koruyabilir. Ayrıca her ne kadar elektrikli araç pil ömrü yıldan yıla azalsa da aslında bu oran düşünülenden çok daha az. Üstelik bazı firmalar 8 yıl veya 160 bin kilometre garantisi verirken bazıları ömür boyu garanti sunuyor.

Kullanıcılar genellikle arabaların pillerinin ömrünü kısa sürede dolduracağı yanılgısına kapılıyor. Ancak arabalarda kullanılan bataryalarda ısı koruma sistemleri mevcut. Bu sayede batarya her zaman optimum sıcaklıkta tutuluyor ve yıllarca performansını koruyabiliyor. Elektrikli araçların şarj ücreti, menzilleri ve batarya ömürleri üzerindeki çalışmalar her geçen gün daha da hızlı bir şekilde devam ediyor. Firmalar hava koşullarının batarya üzerindeki etkisini azaltmaya ve bataryaların verimliliğini artırmaya yönelik yatırımlar yapıyor.

Elektrikli Araç Bataryaları

Elektrikli batarya ile çalışan araçlar, sağladıkları avantajların yanı sıra farklı mekanikleri ile de pek çok otomobil tutkununun dikkatini çekiyor. Elektrikli araçlar çalışma prensipleri doğrultusunda akaryakıtlı ve oto gazlı araçlara göre daha basit bir mekanik sistem barındırıyor. Uzun ömürlü kullanıma sahip tüm pil ile çalışan araçlarda olduğu gibi, araç bataryaları da belirli süreden sonra performans kaybı yaşayabiliyor. Elektrikli otomobiller, geleneksel araçlardan farklı olarak akaryakıt ya da oto gaz yerine şarj ile çalışıyor. Ünite/istasyon veya ev prizi aracılığıyla doldurulan şarj, elektrikli araç bataryasında depolanıyor. Bataryada depolanan şarj, kullanım esnasında elektrik motoruna aktarılarak aracın çok daha basit bir sistem yoluyla hareket edebilmesini sağlıyor. İçten yanmalı motorlu araçlarda ise kullanılan akaryakıt veya gaz, marşa basıldığında ateşlenerek önce ortaya yüksek bir ısı enerjisi çıkarıyor.

Elektrikli Araçlarda Batarya Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araçlarda bataryanın ömrünü etkileyen birçok etmen bulunuyor. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Zaman

    Elektrikli araçlarda batarya ömrünü etkileyen en önemli faktörlerin başında zaman geliyor. Geçen zamanla birlikte elektrikli araçların bataryalarında çeşitli arızalanmalar ya da bozulmalar görülebiliyor. Ancak yapılan araştırmalar ile bunun için yine de çok uzun yıllar gerektiği ortaya koyuluyor. Bazı elektrikli araç modellerinde ise yaklaşık 10 yıldan sonra batarya az bir ihtimalle de olsa kullanılamaz hale gelebiliyor.

  • Şarj Dolumu

    Elektrikli araçların batarya ömrünü etkileyen diğer faktörler arasında şarj dolumunun nasıl yapıldığı da yer alıyor. Şarj durumu sıfır olan bir elektrikli aracın sıfırdan %100 şarja çıkarılması, aşırı yükleme ve batarya ömrünü azaltma sebebiyle pek tercih edilmiyor. Bu sebeple elektrikli aracın şarjını çoğunlukla %80 civarında tutmak daha uygun görülüyor.

  • Hava Koşulları

    Elektrikli araçlarda gelişmiş termal yönetim sistemleri bulunuyor. Ancak araç park halinde olduğunda ekstrem hava koşulları da batarya ömrünü etkileyebiliyor.

  • Kapasite

    Bir elektrikli araç aküsünün ömrünü korumak için üreticiler, zamanla bozulmayı telafi etmek için ek yedek kapasite olmasını sağlıyor. Elektrikli bir araç yaşlandıkça ve pil çevrimi yaptıkça ek yedek kapasite tükeniyor. Bu da aracın menzilinin akünün ömrü boyunca aynı kalmasını sağlıyor. Pil kapasitesi %80'in altına düştüğünde, sürücüler pil menzilinde ve performansında bir düşüş fark etmeye başlayabilir.

Elektrikli Araçlarda Pil Ömrü Neden Azalır?

Elektrikli aracın pil ömrü, ağırlıklı olarak geçen süre ile birlikte azalıyor. Buna karşılık elektrikli aracı kullanmamak veya şarj etmemek bataryanın sonsuza kadar dayanacağı anlamına da gelmiyor. Aracın şarjını sıfıra indirmek; sıfırdan ise direkt olarak %100’e tamamlamak, pil ömrünü azaltan en büyük etkenlerden biri. Aşırı sıcak ve soğuk iklimler de pil ömrünü önemli ölçütte azaltıyor.

Elektrikli Araç Batarya Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Yapılan bazı araştırmalara göre mevcut elektrikli araçların birçoğu yaklaşık 20 yıl batarya değişimine ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Ancak elektrikli araçların bataryaları zaman geçtikçe performans kaybına uğrayabilir. Ayrıca kullanım alışkanlıkları da bataryayı etkiliyor. Bu nedenle üreticiler arabaların bataryalarına yedek kapasite ekliyor. Eğer performans kaybı hissedilir seviyelerde ise batarya değişimi önerilebilir.

Elektrikli Araç Batarya Değişimi Nasıl Yapılır?

Genellikle arabaların alt bölgesine yerleştirilen pillerin değişimi için özel ekipmanlar kullanılır ve araç içi bilgisayar sisteminde çalışma yapılır. Batarya ve yazılımın uyumlu çalışması için batarya değişiminden sonra bilgisayar sisteminde güncelleme gerçekleştirilir. Bu işlemler profesyonellik gerektirdiğinden batarya değişimi için mutlaka uzman bir ekiple veya yetkili servisle görüşülmelidir.

Elektrikli Araçların Batarya Bakımı ve Uzun Ömürlü Kullanım için Neler Yapılmalı?

Elektrikli araçların bataryaları genellikle modüler olarak gelir ve üzerinde işlem yapılamaz. Aynı zamanda içerisindeki kimyasallar nedeniyle de ona herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerekir. Bu nedenle genellikle elektrikli araç bataryaları çok az bakım gerektirir. Ancak elektrikli araçların pil kapasitesi korunmadığında performansının düştüğü de unutulmamalıdır. Bu noktada uzun ömürlü batarya için şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:

  • Şarjınızı her zaman %20 ile %80 arasında tutmaya dikkat edin. Çünkü aracın bataryası 0'dan %100 şarj durumuna gelirse aşırı yükleme söz konusu olabilir ve bataryanın ömrünü azaltabilir.
     
  • Şarj etmeden önce bataryanın soğumasına müsaade edin. Sıcak havalarda aracı şarj edeceğinizde sabah erken veya gece geç saatleri tercih edin.
     
  • Arabayı uzun süre kullanmayacaksanız tam dolu batarya ile bırakmayın. Arabanın bakım periyotlarını takip edin.
     
  • Lastik değişimi, filtre, fren ve soğutma sistemi bakımı gibi gerekli elektrikli araç bakımları zamanında yaptırın.
     
  • Bisiklet rafı, bagaj taşıyıcısı gibi araca eklenen ekstra yükler sürtünmeyi ve enerji tüketimini artırır. Bu nedenle aracınıza fazla yük eklememeye özen göstermelisiniz.
     

Elektrikli araçlar her geçen gün gelişerek hayatımıza daha fazla dâhil oluyor. Bataryalar da günden güne çok daha verimli hâle geliyor.

Elektrikli Araç Batarya Değişim Maliyeti

Günümüzde batarya değişim trendi artış gösteriyor gibi görünse dahi bu akışın, yakın gelecekte üretici firmaların ve bu alandaki teknolojilerin artmasıyla seyir değiştirmesi bekleniyor. Elektrikli araç batarya değişim maliyeti aracın markasına, modeline, garanti durumuna, işçilik gerekliliklerine ve özellikle pil teknolojisine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca batarya fiyatları hemen her dönemde de değişiklik gösterebilir.

Elektrikli Araç Batarya Bakımı Nerede Yapılır?

Elektrikli aracınızın batarya kontrolü ve bakımı için size en yakın Otopratik mağazasından online randevu alabilirsiniz. Elektrik araba batarya voltaj kontrolü fiyatı konusunda da önceden online olarak ve telefonla bilgi edinebilirsiniz. Otopratik hem fiyatlandırma hem de bakım için bilgi verme konusunda şeffaf ve net olma hassasiyetiyle çalışır. Alanında uzman bir teknik kadro ile elektrikli araç bakımı, batarya ve elektrikli araç şarj hizmeti özelinde özenli bir hizmet almak üzere Otopratik’i tercih edebilir ve oto servis fiyat listesine göz atabilirsiniz. Online olarak size en yakın Otopratik mağazasının nerede olduğunu bulabilir ve hemen araç bakım randevusu alabilirsiniz.