Otopratik Logo
close hamburger menu
Elektrikli Araç Bakımı Nasıl Yapılır?

Elektrikli Araç Bakımı Nasıl Yapılır?

Elektrikli araç bakımı, elektrikli aracınızın performansını korumak ve güvenle yolculuk devam etmeniz için belirli periyotlarla yapılmalıdır. İçten yanmalı motora sahip araçlardan bu bakımdan bir farkı yoktur. Diğer taraftan içten yanmalı motorların komplike çalışma prensiplerine göre daha yalın bir yapısı olan motor sistemleri olduğu için bakımları da daha kolay olabilir. Bakım gerektiren temel parça ise genellikle bataryadır. Kapsamlı bir elektrikli araba bakımında tüm parçalar değerlendirilir. Elektrikli araçların ilk bakımı 30 bin km’de kontrol edilmesi öneriliyor. Bunun yanı sıra içten yanmalı motor olduğu araçlarda belli periyotlarda yetkili servislerde kontrol etmelisiniz. Elektrikli araç bakımı için aşağıdaki bilgileri dikkate alabilirsiniz.

Elektrikli Araçların Bakıma İhtiyacı Var mı?

Her motorlu araç gibi elektrikli araçların da belirli aralıklarla bakıma ihtiyacı vardır. Kilometre bazında ise üreticilerin büyük bir kısmı, araçların ilk periyodik bakımlarının genellikle 30 bin kilometreden sonra yapılmasını tavsiye ediyor. Bakım, motoru oluşturan parçaların durumunun gözden geçirilmesi ve bataryanın durumunun kontrol edilmesi gibi konuları kapsar. Kısacası; elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip araçlar kadar sık olmasa da belirli aralıklarla bakıma ihtiyaç duyabiliyor.

Plug-in ve Hibrit Elektrikli Araçlarda Bakım Nasıl Olur?

Hibrit elektrikli araçların tümünde, fosil yakıtla çalışan bir motor bulunuyor. Dolayısıyla hibrit elektrikli araçların bakım gereksinimi de fosil yakıtla çalışan araçlar ile yakın aralıklarda oluyor. Şu da bir gerçek ki akaryakıtlı araçların ağır bakımı genellikle ilk 8 ila 10 bin kilometrede gelirken, hibrit araçlardaki ilk kilometre bakımı ağırlıklı olarak 15 binde oluyor. Çünkü hibrit araçlardaki içten yanmalı motor, elektrikli motor desteği sayesinde daha az aşınıyor. Bu da motorun bakım zamanının daha uzun mesafeler kat edildikten sonra gelmesini sağlıyor.

Elektrikli Araç Bakımında Önemli Parçalar Nelerdir?

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip araçlarda olduğu gibi akaryakıt kullanmıyor. Bu sayede yakıtın yanması sırasında belirli parçalarda ısınmaya/ateşlemeye bağlı sorunlar da ortaya çıkmıyor. Elektrikli araç bakımında dikkat edilmesi gereken parçalar şu şekildedir:

  • Batarya

    Elektrikli araç bataryasının komponentlerinin ortalama 2 bin şarj döngüsünden sonra değiştirilmesi öneriliyor. Bu araçların tek şarjda ortalama 300 kilometre gidebildiği düşünüldüğünde, bunun için katedilmesi gereken yol en az 600 bin kilometreye tekabül ediyor. Öyle ki batarya performansı, ancak 10 bin kilometrede yüzde 1 oranında düşüyor.

  • Lastikler

    Elektrikli araçların lastikleri; yol koşulları, yüksek anlık torkun lastiklere bindirdiği ekstra yük, uzun menzil süresi ve elektrikli araçların ağırlığı gibi nedenlerden dolayı dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu nedenle EV’lerin lastik bakımında, elektrikli araçlara özel lastik kullanılması önerilmektedir. Düzenli olarak yaptıracağınız elektrikli araç bakımlarında lastiklerinizin aşınma durumunun kontrol ettirilmesi ve aşınan lastiklerin de aracınıza uygun yeni lastiklerle yenilenmesi güvenli bir sürüş deneyimi için gerekenlerden birisidir.

  • Filtreler

    Hava filtresi, polen filtresi ya da diğer bileşenler, her kullanımda devrede olduğu için EV’lerde standart olarak bakım yapılması gereken parçalar arasında yer alıyor.

  • Fren Hidroliği ve Balatalar

    Elektrikli araçlarda fren hidroliği ve fren mesafesinden sorumlu balatalar, ilk periyodik bakımda incelenen başlıca kısımlardan birini oluşturuyor.

  • Elektrikli Parçalar

    Elektrikli araçların çalışması için tüm yükü, motor ve batarya ile birlikte elektrik iletiminden sorumlu parçalar oluşturuyor. Bu nedenle araç ağır bakımı esnasında elektrikli parçalar da kontrol ediliyor. Ancak yüksek akım söz konusu olduğu için EV bakımlarının mutlaka işin uzmanı teknikerler tarafından yapılması gerekiyor.

  • Elektrik Motoru

    Elektrikli aracın ilk ağır bakımında motorun performansı da detaylı bir şekilde ölçülüyor. Motorun rotor adlı hareketli parçasının, rulmanların, fanın ve diğer önemli bileşenlerin çalışma durumu kontrol edildikten sonra ihtiyaç duyulması halinde bu parçaların değişimleri kolayca sağlanabilir.

Elektrikli Araçlarda Bakım Masrafları

Elektrikli araç bakımının masrafları, geleneksel araçlarda olduğu gibi bakımı yapılan parçaya göre farklı tutarlarda olabiliyor. Elektrikli araçların bakım masrafları, aracın özelliklerine ve yapılacak işleme göre değişir. Genellikle batarya ve elektrikli sistemlerde bakım işlemi uygulanır. Elektrikli araçların bataryaları, uzun vadede değiştirilmesi gereken bir bileşendir. Elektrikli araçların karmaşık elektrikli sistemleri ve elektronik bileşenleri de bakımlarda ilk bakılan kısımlardır.  Bunlara ek olarak aracın kullanım şekli, özellikleri ve diğer etkenlere bakımda ele alınacak kısımlara etki eder.

Elektrikli Araç ve İçten Yanmalı Araçlarda Bakım Farkı

Elektrikli araçların içten yanmalı araçlardan farkı bakım süreçlerinde net olarak gözlemlenir. Burada içten yanmalı motora sahip araçların yağ filtresi, polen filtresi, hava filtresi gibi parçalarının varlığı büyük bir farklılık sebebidir. Diğer yandan mekanik parçalarının sayısının da içten yanmalı motor bloglarında daha fazla olduğunu biliyoruz. İşte bu detaylar temel bir yaklaşımla iki araç tipi arasında bakım farkına neden olur.

Elektrikli Araçlarda Yaz Bakımı Nasıl Olmalı?

Elektrikli araçlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yaz bakımıdır. Kullanıcılar araçlarını daha uzun süre kullanabilmek ve daha iyi verim alabilmek için aşağıda belirtilen maddelere de dikkat etmelidirler:

  • Aracınızı gölgede tutmalısınız. Aslında bu durum tüm otomobiller için de geçerlidir. Hava sıcaklıkları yüksek iken elektrikli aracınıza yapacağınız en büyük iyiliklerden biri onu gölgede bir yerlere park etmektir. Böylece aracınızın aşırı ısınmasının önüne geçmiş olursunuz. Dolayısıyla da elektrikli aracınızın performansındaki olası düşüşü engellersiniz.
     
  • Aracınızı güneşte şarj etmemeye çalışın. Elektrikli otomobilinizi uzun süre doğrudan güneş ışığında şarj etmek akünün hasar görme riskini artırıyor. Bu nedenle onu şarj ederken gölge alanları tercih edin. Hatta sıcak havalarda bu işlem için akşam saatlerini seçmeye özen gösterebilirsiniz.
     
  • Yaz mevsimine uygun oto lastik kullanımı ise çok önemlidir. Mevsime uygun lastik kullanımı hem sürüş güvenliğini olumlu etkiler hem de yakıt tüketimini azaltabilir.
     
  • Yaz mevsimine girmeden aracınızın klima bakımını da yaptırmalısınız. Polen filtresi temizliği ile içinde nefes aldığınız aracınızın klimasından zararlı bakteri ve toz çıkışını önleyebilirsiniz.

Bu genel önlemler dışında, aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen kış bakımı tavsiyelerini de dikkate almanız faydalı olacaktır.

Elektrikli Araçlarda Kış Bakımı Nasıl Olmalı?

Elektrikli arabaların kış bakımı, genellikle içten yanmalı araçlara göre daha az detaylıdır.  Diğer yandan kullanıcının kış mevsiminin çok soğuk geçtiği bölgelerde dikkat etmesi gerekenler olabilir. Bunları da şöyle özetleyebiliriz:

  • Soğuk hava bataryanın performansını etkileyebilir. Bu yüzden aracınızın bataryasını sık sık kontrol ederek gerektiğinde şarj etmeyi unutmayın.
     
  • Her tür motorlu araç için geçerli olan lastik değişimi de yine elektrikli araçların bakımı için de önemlidir. Kış lastikleri, düşük sıcaklıklarda daha iyi performans gösterir ve yol tutuşunu artırır. Bu konuda da gereken yapılmalı.
     
  • Araç içi ısıtma sistemi ve sileceklerin durumu da kış başlamadan kontrol edilmelidir.
     
  • Eğer aracınızı dışarıda park ediyorsanız, bataryanın donmaması için önlemler alabilirsiniz. Ayrıca şarj kablosunu düzgün bir şekilde takarak güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz.
     

Bu genel önlemler dışında, aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen kış bakımı tavsiyelerini de dikkate almanız faydalı olacaktır.

Elektrikli Araç Bakımı Nerede Yapılır?

Elektrikli aracınızın profesyonel bakımı için Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Güçlü bir altyapı ile ülke genelinde hizmet veren Otopratik, elektrikli araç için parça, bakım ve onarım desteği almanızı sağlar. Alanında uzman bir teknik kadro ile çözüm odaklı elektrikli araç bakım hizmeti verir. Size en yakın Otopratik noktasını, parça, bakım fiyatlarını ve elektrikli araç şarj istasyonlarını online olarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca kolayca online oto servis randevusu alabilirsiniz.