Yakıt tüketimini azaltmak mümkün mü? Pek çok araç sahibi, arabanın daha az yakması için ne yapmalı sorusunu soruyor. Aracın daha az yakması için ne yapmalı ya da yakıt masrafını azaltmak için ne yapmalı gibi soruların yanıtlarını makalemizde bulabilirsiniz…
Yakıt masrafını azaltmak ile yakıt tüketimini azaltmak arasında ince bir fark olduğunun altını çizerek başlayalım. Amacınız yakıt masrafını ciddi ölçüde azaltmak ise elektrikli yakıt ya da otogaz yakıt gibi daha uygun fiyatlı yakıt seçeneklerine yönelin. Ayrıca daha küçük motorlu araç seçerek ve daha yeni model araba tercih ederek de aylık yakıt tüketim masrafınızı azaltabilirsiniz. Ancak konu; mevcut aracınızın yakıt tüketimini azaltmak ise bu konuda dikkat edebileceğiniz bazı noktalar var. Peki, yakıt tüketimini düşüren ipuçları neler?
Arabanın daha az yakması için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Hatta bunlara dikkat ederek sizi şaşırtacak oranda yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz.
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar. Bu nedenle gereksiz hızlanmadan kaçının.
Trafikte sürekli dur-kalk yapmak zorunda kalıyoruz ama bu her bir fren-gaz alışkanlığı, motorun daha fazla enerji tüketmesine neden olabiliyor.
Yakıtın kalitesi, motorun çalışma için ihtiyaç duyacağı enerjiye ve motorun ömrüne net olarak etki eder. Bu nedenle iyi yakıt seçmeyi önemseyin.
Yakıt sızdırması, özellikle belirli bir yaşın üzerindeki araçlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Aldığınız yakıtın boşa gitmemesi için periyodik bakım yaptırın.
Elbette bir yere çarpmamak için ani frenleme yapmanız gerekecektir. Ancak bazen “acemi sürücüler”, çok gereksiz ani frenleme yapabiliyor. Bu da yakıt tüketimini arttıran nedenler arasındadır.
Düşük viteste yüksek hızlanma yapmaya kalkmayın. Doğru viteslemeyi yapın ki motora gereksiz yük binmesin.
Klima kullanımında aç-kapa yerine belirli bir seviyede sürekli açık kullanım yapın. Klima bakımını da ihmal etmeyin.
Aracın uzun süre rölantide olması, yakıt tüketimini arttıran bir nedendir.
Yakıt filtresi, hava filtresi gibi parçaları sıklıkla kontrol ettirin ve gerekiyorsa yenileyin.
Yakıt depo kapağı kırık ya da çatlak olmamalı. Trafikte depo kapağı sorunlu olan çok sayıda araç var. Bu kapağın tek işlevi, söz konusu alanı kapatmak değil.
Kış şartlarında araç kullanırken ya da çukurlara girip çıkarken ön takımlara zarar verebilirsiniz. Böyle bir hassasiyet varsa araçta bir yöne çekme olur. Çekme olunca da motora yük biner ve yakıt kullanımı artar.
Yukarıdakine benzer şekilde lastik ayarı doğru değilse rot ayarı ve balans ayarı yapılmalıdır. Aksi halde hem sürüş güvenliği azalır hem de yakıt tüketimi artar.
Motor yağı bozuk ya da partiküllü olmamalı. Aksi halde motorun zorlanmasına neden olur ve motor zorlandıkça daha çok enerji harcar. Motor yağınızı kontrol ettirin ve gerekiyorsa motor yağı değişimi yaptırın.
Bagaj gereksiz yere dolu olmamalı. 100 kilogram ağırlığındaki bir yük, bir aracın enerji tüketimini yüzde 1-2 oranında arttırır. Bu da yakıt tüketimi oranına yansır.
Doğru ayarda lastik hava basıncı olmazsa yine motor zorlanır ve yakıt kullanımı artar. Bu nedenle lastik hava kontrolü yaptırmanız önerilir.
Az yakan araba almak ya da en az yakıt tüketen arabalar yönünde tercih yapmak isteyenler için bir marka model listesi yapmak yerine hangi arabaların daha tasarruflu yakıt tüketimi yaptığını ve nedenlerini açıklamak istedik.
Yeni araba, yani sıfır araba veya model yılı düşük olan arabanın motoru ve motor parçaları da yenidir. Bu da korozyon denilen metal eskimesinin henüz olmadığı veya çok az seviyede olduğu anlamına gelir. Ayrıca filtreler de tertemizdir. İşte bu nedenle model yılı düşük olan bir aracın motoru, model yılı eski olana göre genellikle daha az yakıt tüketimi yapar. Ancak bakımları yapılan, gerekli parça yenileme süreçleri tamamlanan bazı eski arabaların da yaşıtlarına göre az yakması olasıdır.
Arabanın motor hacmi küçüldükçe yakıt tüketimi oranı da düşer. Elbette performansı da bu yönde daha az olacaktır. Ancak şehir içinde ulaşım amacıyla kullanılacak bir otomobil için önceliğiniz yakıt tüketiminin az olması ise böyle küçük motor hacmine sahip bir modeli tercih edebilirsiniz.
Son dönemde otomobil dünyasında teknolojik gelişmeler, 4 çeker araba çok yakar ya da otomatik araba çok yakar gibi bazı ezberleri bozdu. Ancak genel bir yaklaşımla şanzıman tipi, çekiş sistemi, motor hacmi, aracın boyutları gibi etkenlerin de yakıt tüketiminde etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Özetle; aracınızın az yakmasını sağlamak için kullanım alışkanlığınızı gözden geçirin ve periyodik bakım yaptırmayı ihmal etmeyin.