Araç vitese geçmiyor, vitesten çıkmıyor ya da vitese geçerken ses geliyor... Bu sorunlar tanıdık geldiyse okumaya devam edin. Şanzıman arızası çeşitleri ya da vites kutusu arızası çeşitleri konusunda merak edilenleri yanıtladık.
Vites kutusu önemli bir parça. Vites kutusu arızası da araç sahiplerinin korktukları sorunlardan biri. Çünkü vites kutusu değişimi gibi tablolar söz konusu olduğunda çok da maliyetli olabiliyor. Ayrıca vites kutusu değişmiş olan aracın ikinci el pazarında değeri de düşebiliyor. Bu nedenle öncelikle vitesle ilgili arızalar nelerdir onlara bakalım…
Vites kutusu arızaları beş farklı başlık altında ele alınır. Araç, vitese zor geçer, vitesten ses çıkar, vitesten çıkamaz, vites atar veya vitesteyken gitmez. Bu sorunları tek tek ele alalım...
Aracın vitese zor geçmesi, vitese geçirmek için bir kaç deneme yapılması gibi sorunlar sıklıkla yaşanır. Vitese zor geçme probleminin nedenleri şöyle listelenebilir:
Vites atarken ses gelmesinin nedenleri kısmını açıklamadan önce böyle bir durumda ne yapmak gerekir, sorusuna yanıt verelim:
Sesin kaynağını bulabilmek için, sesin oluştuğu sırada; debriyaj durumu, hangi vitesteyken ses geldiği gibi durumlara bakılmalıdır. Böylece o sırada hangi parçaların hareket ettiği bilgisi ile hangi parçalardan kaynaklı vites sorunu olduğu anlaşılabilir.
Vitese geçerken “cartlama” sesi gelmesi, vitese geçişin çok zorlanarak olması da sıklıkla görülür. Manuel şanzımanlı araçlarda görülen bu sorunun nedeni farklı parçalarla ilgili olabilir. Bunlardan bazılarını listeleyelim:
Aracın vitese geçişte zorlanması durumu çözülmezse zamanla vitese hiç geçmemeye de başlar. Çünkü buradaki mekanik sorun ilerlemiş olur. Ancak temel sebepleri şöyle listelemek mümkün:
Bazen yokuş çıkarken gaza yüklenince bazen de seyir halindeyken vites kendiliğinden boşa atar. Bunun farklı nedenleri olabilir. Bir kaçını listeleyelim:
Bazen vites geçişini yaparsınız ama aslında araç boşta çalışıyordur. Bu durumun nedenlerini şöyle listelemek mümkün:
Araç viteste olmasına rağmen, hiç hareket etmiyorsa ilk önce debriyaj sistemini kontrol etmek gerekir, debriyaj sistemindeki bir arıza, hareketin motordan şanzımana geçişine izin vermiyor olabilir.
Eğer debriyaj sistemi sağlamsa, vites kutusu içerisinde ciddi bir arıza var demektir. Vites kutusu içindeki sorunlar da şöyle listelenebilir:
Aniden hızlanmak, motora ve aracın yürüyen aksamındaki pek çok parçaya aniden yüklenmek anlamına gelir. Bu da parçaların aşınması - kopması- yer değiştirmesi ve zorlanması sonucuna yol açar. Ani ve büyük hız farkları vites kutusu arızasına da yol açar. Hızlıyken birden vites değiştirmek, araç durmamışken ileriden geriye veya geriden ileri vitese takmak vites kutusu ve onun bağlantılı parçaların zarar görmesine, ömürlerinin kısalmasına neden olur.
Vites kutusu arızalarında güvenilir servis hizmeti için Otopratik Mağazalarını tercih edebilirsiniz. Sabancı güvencesiyle Otopratik hizmet noktaları, ülke genelinde eğitimli teknik ekiplerle servis sunuyor. Vites kutusu değişimi fiyatları, vites kutusu tamiri fiyatları gibi aramalar için de otopratik.com.tr üzerinden fiyat teklifi alabilirsiniz. Online araç bakım fiyat teklifi alarak ödeyeceğiniz rakam konusunda önceden bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunlara ek olarak WhatsApp üzerinden de randevu ve fiyat teklifi alabilirsiniz.