Rölanti hızı, bir motorun çalışırken ancak aktarma organlarına bağlı olmadığı ve gaz kelebeği devrede olmadığı zamanki dönüş hızıdır. Genellikle Motor Kontrol Ünitesine programlanır ve bir otomobilin motorunun boyutuna ve markasına göre değişir. Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur. Motosikletler için rölanti hızı tipik olarak 1200 ila 1500 arasında ayarlanır. Rölantide motor çalışıyor ancak aracı hareket ettirecek kadar güç üretmiyor. Tüm yardımcı sistemlerin düzgün çalışmasını sağladığı için motorunuzun rölanti devrini korumak önemlidir. Motorunuzun rölanti devri çok yüksekse, düşük yakıt ekonomisi ve motor bileşenlerinde artan aşınma ve yıpranma yaşayabilirsiniz.
Bir araba motorunun rölanti hızı, üreticinin önerdiği seviyede, genellikle dakikada 600 ila 1.000 devir arasında ayarlanmalıdır. Bu hız, motorun stop etmeden veya çok sert çalışmadan çalışmasını sağlamak için gereklidir. Rölanti hızı çok düşükse, araç düzgün çalışmayabilir veya trafikteyken stop edebilir. Çok yüksek olursa, aşırı titreşime ve motor bileşenlerinde hasara neden olabilir. Aracınızın rölanti hızının üreticinin tavsiyesine uymadığını fark ederseniz, teşhis ve onarım için profesyonel bir tamirciye danışmalısınız.
Bir aracın rölanti hızı, hızlanma veya yük uygulanmadığında motorun çalışma hızıdır. Rölanti hızı tipik olarak aracın bilgisayarlı motor kontrol sistemi tarafından kontrol edilir ve aracın markasına ve modeline bağlı olarak 600 ila 1000 devir/dk arasında değişebilir. Düşük rölanti hızı genellikle kirli hava filtresi, tıkalı yakıt enjektörleri, hatalı bujiler veya aşınmış valf contaları gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Böyle durumlarda hava filtresi değişimi ve buji değişimi gibi işlemler alanında uzman kişiler tarafından kaliteli ve güvenilir malzemeler kullanılarak yapılmaktadır.
Yüksek rölanti hızlarına çeşitli faktörler neden olabilir ve aracınızın doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için nedeni belirlemek önemlidir. Yüksek rölanti hızı, yakıtın boşa gitmesine neden olabilir ve sürüş sırasında sürücünün konsantrasyonunu kaybetmesi tehlikeli olabilir. Yüksek rölanti hızının yaygın nedenleri arasında hatalı rölanti kontrol valfi, atmış sigorta, bilgisayar veya sensör arızası, vakum kaçağı, motor soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası, elektrik yükü algılama devresi sorunları, karbüratörlü araçlarda hatalı gaz pedalı pompası veya güç devresi, arıza sayılabilir. rölanti hava kontrol valfi ve kirli yakıt enjektörleri yer alır. Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur. Aracınızın güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için, aracınızın rölanti hızıyla ilgili sorunları tespit etmek ve gidermek önemlidir.
Otopratik aracınızla ilgili tüm ihtiyaçlarınızda sizlere yenilikçi ve çözüm odaklı hizmetler sunmaktadır. Uzmanlar tarafından sunulan kaliteli ve güvenilir hizmetlerle oto bakım ve onarım işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yaptırabilirsiniz. Oto servis ücretleri hakkındaki bilgilendirmeleri göz atabilir ve almak istediğiniz hizmeti hemen belirleyebilirsiniz. Hemen oto servis randevu sistemi üzerinden randevunuzu oluşturun.