Sürücülere hareket serbestliğinin yanı sıra güvenli ve rahat sürüş fırsatı tanıyan insansız araçlar oldukça dikkat çekiyor. Otonom teknolojisi ile donatılan bu araçlara incelendiğinde araçların, hem çevreyi algılama potansiyellerinin oldukça yüksek hem de kontrol kabiliyetlerinin fazlasıyla gelişmiş olduğu görülüyor. Peki, yenilikçi bir teknoloji olan otonom nedir? Otonom teknolojisini daha yakından tanımak için ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler yazının devamında.
Fransızca kökenli bir kelime olan otonom, teknoloji dünyasında sıklıkla karşılaşmaya başlanan bir kelime oldu. Bu durum, “Otonom nedir?” sorusuna yanıt arayan kişilerin sayısını da artırdı. Otonom kelimesinin tam karşılığı “Özerklik” ve “Bağımsız”. Bu durumda yüzyılın hız kesmeyen gelişmeleri arasında öne çıkan büyük buluşlara uyarlanan bu sözcüğün, otonom arabaları tanımlamak için kullanılması da oldukça doğal. Otonom araçların çalışma prensibi incelendiğinde araçların, insansız ya da yarı insansız sürüş olanağı tanıdığı görülüyor.
Otonom teknolojisi içerisinde yer alan platooning sistemi de, teknolojinin kendisi kadar merak uyandırıcı ve önemli. Peki, bu kadar önem arz eden platooning nedir? Otonom araç sistemleri arasında yer alan platooning, araçların otomatik olarak birbirlerini takip etmesi üzerine kurulu bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Bu sistemde en önde takip edilecek bir araç bulunuyor. Sistemin tüm işleyişini belirleyen araç en önde yer alan araç oluyor. Arkadan gelen diğer araçların, öndeki aracın hareketlerine göre otonom bir şekilde yol almasını sağlayan bu sistem oldukça merak uyandırıcı. Arkadan gelen araç veya araçlar, sistem üzerinden ön kısımda yer alan araca eşleşme isteği talebinde bulunuyor. Öndeki aracın eşleşme isteğini kabul etmesinin ardından ise konvoy eşleşmiş oluyor. Öndeki araç hızlandığı zaman, belirlenen takip mesafesine göre arkada yer alan araç veya araçlar da aynı miktarda hızlanıyor. Bu durum yavaşlama ve durma eylemleri için de geçerliliğini koruyor.
Otonom araç nasıl çalışır? sorusunun cevabı da meraklıları tarafından büyük bir araştırma konusu olarak görülüyor. Otonom özellikli araçlar, otomatik kontrol sistemine sahip üstün teknolojileri içerisinde barındırıyor. Otonom araçlarda kullanılan sensörlerin algıladığı, işlediği ve bilgisayar sistemine ilettiği elektronik veriler aracın tüm manevra ve kontrol fonksiyonlarının kontrol edilmesini mümkün kılıyor. Elektronik ve yazılım bileşenli otomatik mekanizmalar eşliğinde çalışan sürücüsüz araçlar; bir diğer deyişle otonom araçlar, konum tespiti, hedef belirleme, pozisyon kontrolü, trafik koşullarına hâkimiyet ve kurallarına uyma, gibi işlemleri eksiksiz şekilde yerine getiriyor.
Otopratik otomotiv dünyasında yer alan tüm araçlar için pratik çözümleri sizlerle buluşturuyor. Uzman kadrosu sayesinde, araç ile ilgili karşılaşılabilen her probleme çözüm bulabilen Otopratik, aynı zamanda ülke geneline yayılmış durumda. Aracınızda meydana gelen herhangi bir arıza durumunda size en yakın konumda olan Otopratik servisine gidebilirsiniz. Bu işlem için akıllı cihazınız üzerinden kolaylıkla oto servis randevusu alabilirsiniz. Yapacağınız işlem için online olarak randevu almanın yanında oto servis fiyat listesini de inceleyebilirsiniz.