Araçların sahip oldukları donanımlar ve teknik özellikleri, araç kullanımını doğrudan etkiliyor. Araçlarda yer alan vites modelleri, kişilerin farı sürüş deneyimleri yaşamasına neden oluyor. Bu durum, kullanım şekline bağlı olarak araç tercih edilmesini sağlıyor. Otomatik vites araçlar, pratik ve kolay kullanımı ile ön plana çıkıyor. Kişilerin vites değiştirme zorunluluğu olmaksızın yola odaklanabilmelerini sağlayan otomatik vites araçlar daha pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Hangi vites türüne sahip olursa olsun araç bakımı düzenli şekilde yaptırılması gereken bir işlem. Periyodik bakımlar, istenmeyen durumlar ile karşılaşma riskini minimuma indiriyor. Merak edenler için, otomatik araç kullanımı ile ilgili farklı soruların yanıtlarını yazımızda derledik.
Otomatik vitesin oldukça büyük avantajlar sunması bu araçların çok kolay bir şekilde kullanılabildiğini düşündürüyor. Fakat otomatik araba kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken çok sayıda unsur var. Eğer bu unsurlara dikkat edilmezse istenmeyen kazaların yanı sıra aracın çeşitli aksamlarında arızalar ortaya çıkabilir. Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz. Sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı yer alır. Otomatik vitesli araçlarda farklı vites seçenekleri kişilerin karşısına çıkar;
Aynı zamanda araçtan araca farklılık gösteren değişik vites seçenekleri de mevcuttur. Sayı ile ifade edilen vites seçenekleri aracın belirli bir viteste çalışmasını sağlar. Otomatik vites araba nasıl kullanılır sorusunun cevabı aşağıdaki gibi verilebilir;
Öncelikle; arabaya bindiğinizde aynalarınızı kontrol etmelisiniz. Bu sayede görüşünüzü maksimuma çıkarabilirsiniz.
Daha sonra ayağınızı frene basarak yavaş bir hareketle el frenini indirmelisiniz.
Ardından aracınızda yer alıyorsa start tuşuna basabilir veya kontağı çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Vitesi “D” moduna aldıktan sonra hareket etmek için gaz pedalına basmanız yeterli.
Otomatik vites araba kullanıcılarının merak ettiği bir diğer konu ise otomatik vitesin yokuşta nasıl kullanılacağı. Çünkü normal seyir ile yokuş çıkma aşamaları farklı şekillerde kullanımı gerektiriyor. Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2’yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda çok daha fazla gaza basılması gerekir. Böylelikle aracın gücünü artırabilir ve yokuşu rahatlıkla inebilirsiniz.
Araç özellikleri değişse de arızalar tüm araçlar için bakidir. Çünkü, araçlarda meydana gelen arızalar parçaların kullanım ömrünü doldurmasından kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlarda Otopratik servisini tercih edebilirsiniz. Yaşadığınız probleme hızlı şekilde çözüm oluşturulması için online olarak oto servis randevusu alabilirsiniz. Servise gitmeden önce internet sitesi üzerinden oto servis fiyat listesini de inceleyebilirsiniz.