Araba kullanmayı yeni öğrenenlerin genellikle anlamakta zorlandığı bir konu vardır. O da, vites kullanımıdır. İlk araç kullanımlarında vites değişimi yapmak zorunda kalmak sürücülerin yola odaklanmasını zorlaştıran bir unsurdur. Otomatik vitese sahip araçların üretilmesi bu durumu ortadan kaldırdı. Araç kullanımını oldukça kolay ve pratik hale dönüştüren otomatik vites, günümüzde pek çok araçta yer alıyor. Yalnız aracınızın kullanımı nasıl olursa olsun atlanmaması gereken düzenli araç bakımı gibi konular var. Oto check-up ya da periyodik bakım yaptırarak olası problemlerin ve büyük masrafların önüne geçebilirsiniz. Şimdi merak edenler için otomatik araba nasıl çalıştırılır sorusunun yanıtını irdeleyelim.
Araçlarda yer alan vites, otomobillerin hız ve çekişini ayarlamaya yarayan önemli parçalardır. Otomatik vites ise bu geçişlerin araç tarafından yapıldığı ve sürücünün ekstra bir işlem yapmasına gerek kalmayan sistemlerdir. Hatta vites geçiş anları o kadar hızlı yapılır ki sürücülerin fark etme ihtimalleri oldukça azdır. Manuel olarak da bilinen düz viteslerde debriyaj ile kavrama yapılır. Yeni nesil olarak kabul edilen otomatik viteslerde ise kavrama işini tork konvertörü üstlenir. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı yer almaz. Her yönüyle sürücülere avantaj sunan otomatik araç nasıl çalıştırılır? Otomatik vitese adapte olmak oldukça kolaydır. Daha önce manuel vites kullanmış kişiler için kullanımı biraz süreç gerektirebilir. Fakat aracın kendi geçişlerini yaptığı bu sistem, sürücülere yola odaklanma şansı tanır.
Otomatik vitese sahip araçlar birçok işlevi size bırakmadan sürüşte kolaylık sağlıyor. Otomatik vites kullanımı, manuel araç sürücülerine ilk kullanımda daha zor gelebiliyor. Fakat bu durum otomatik vitesin sağladığı avantajları etkilemiyor. Aksine otomatik vitesin pratik ve kolay kullanımı manuel vites kullanıcılarının dahi zaman içerisinde bu vites türüne sahip arabaları tercih etmesini sağlıyor. Peki, pek çok avantajı beraberinde getiren otomatik vites araba nasıl çalıştırılır?
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır. Ayağınızı frene koyarak,kontak anahtarını saat yönünde çevirin. Böylelikle aracın çalışmaya başladığını göreceksiniz. Araç kullanımından ziyade otomatik vites kullananların merak ettiği önemli bir soru daha bulunur. O da, otomatik araba hangi viteste çalıştırılır? sorusudur.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P’den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz. Ardından el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı yavaş bir şekilde frenden kaldırdığınızda aracın hareket ettiğini göreceksiniz. Bundan sonrası trafik kurallarına uymak ve direksiyona hakim olmakla ilgili.
Otomatik vites araba kullanmaya başladığınızda, karşılaşılan problemlerin nedenlerini anlamıyor olabilirsiniz. Bu durumda size en yakın Otopratik servisine giderek destek alabilirsiniz. Anlık oluşan problemlerde tamirat sürecini hızlandırmak için oto servis randevusu alabilirsiniz. Maddi açıdan hazırlıklı gidebilmek adına akıllı cihazınız aracılığıyla oto servis fiyat listesine de bakabilirsiniz.