Günümüzde yeni nesil otomobillerde görülen bir özellik var. Bu da, otomobillerin ön kısmında yer alan beyaz LED’e sahip farlar. Bu farlara gündüz farı da deniliyor. Son zamanlarda sıklıkla kişilerin karşısına çıkan bu kavram merak uyandırıyor. Aracında gündüz farı yer almayan kişiler far ayarı ve fiyatları gibi araştırmalar yapıyor. Gündüz farı nedir, neden kullanılır gibi soruların yanıtlarına bakalım.
Gündüz sürüş farları, otomobilin gündüz ve aynı zamanda aydınlık koşullarında daha görünür olmasını sağlamak için özel olarak tasarlanan araba parçalarıdır. Gündüz farları araç motoru çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girer. Gün ışığında net olarak görülebilecek kadar parlak olan gündüz farları, kapalı hava koşullarında göz kamaşmasına neden olabilir. Sahip oldukları parlaklık seviyesi nedeniyle gece kullanılmazlar. Gündüz farları, farlarınızı açtığınızda otomatik olarak söner. Gündüz farlarının ayrı ışıklar olmaları gerekmez. Bu nedenle bazı durumlarda,ön konum lambaları bir diğer deyişle park lambaları ile birleştirilebilirler. Böyle bir durumda farlar açıldığında gündüz farları otomatik olarak kararır. Gündüz sürüş farları araçta yer alann diğer göstergelere çok yakın olabilir. Bu durumda yandaki gösterge yanıp sönerken gündüz farı otomatik olarak kapanacaktır.
DRL, İngilizce, Daytime Running Lamp sisteminin kısaltmasıdır. Geçtiğimiz yıllar içerisinde tüm otomobiller için zorunlu hale getirilen gündüz farları pratik bir kullanım sunar. Birçok üreticinin yıllar öncesinden otomobillerinde tercih ettiği gündüz ledi için piyasada pek çok iyi örnek bulunur. LED’li gündüz far sistemi olarak da bilinen DRL, gündüz seyir halindeki aracı fark etmeyi ve diğer araçların fark edilmesini kolaylaştırır. Bu nedenle önemli güvenlik ekipmanları arasında yer alır. Kaza riskini azaltan DRL sistemi, 2011 başından itibaren Avrupa Birliğine bağlı ülkelerde standart donanım haline getirilmiştir. Gündüz far sistemi aracın çalıştırıldığı andan itibaren otomatik olarak çalışmaya başlar. Diğer farlar yakıldığında ise DRL sisteminin far ledlerinin ışık şiddeti azalır. Diğer farlar kapatıldığında, DRL sistemi otomatik olarak eski şiddetinde ışık yaymaya devam eder. Farlar kapandıktan sonra Led normal ışık şiddetine döner.
DRL sisteminde kullanılan teknoloji ve donanımlar için parlak, düşük enerji tüketen LED teknolojisinden yararlanılır. Gündüz farının var olma amacı, sürücünün yoldaki yayaları ve diğer araçları, yoldaki yayaların ise araçları daha kolay fark etmelerini sağlamaktır. Gece yaşanılan kazalar bozuk farlar sebebiyle yaşanmaktadır. Bu durum yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Gündüz yaşanılan kazaların çoğunda da farkındalık eksikliği yatmaktadır. Bu durum günümüzde gündüz farı sisteminin zorunlu hale getirilmesinde büyük rol oynar.
Size en yakın Otopratik noktasına giderek, siz de gündüz farı sistemini aracınıza entegre ettirebilirsiniz. Bu işlem için akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz. Aynı zamanda fiyat araştırması için internet sitesinde yer alan oto servis fiyat listesini de gözden geçirebilirsiniz.