Geri vites lambası neden yanmaz? Trafikte pek çok sürücü geri vites lambası arızası ile karşı karşıya kalıyor. Peki, geri vites lambasının yanmamasının nedeni ne olabilir? Bu konuya dair bilgileri, geri vites müşürü arızası hakkında detayları ve daha fazlasını değerlendirdik…
Geri vites lambası, aracın arkasında bulunan alanı aydınlatmak ve aracın geriye doğru gittiğini veya gideceğini diğer kişilere ikaz etmek için kullanılan lambadır. Hem aydınlatma hem de iletişim işlevine sahiptir. Bu nedenle trafikte görmek ve görünmek açısından büyük önem taşır. Peki, geri vites lambası yanmıyorsa ne yapmalı?
Geri vites lambası yanmıyorsa; bu lamba ile ilgili parçalar gözden geçirilebilir. Hangi parçaların kontrol edilmesi gerektiğini adım adım anlatalım:
Geri Vites Lambası Ampülüne Bakın!
Lamba arızası varsa önce ampül kontrolü yapılmalıdır. Geri vites lambasının duyunu kolayca sökerek ampülü kontrol edin.
Geri Vites Lambasının Sigorta Kutusunu Kontrol Edin!
Ampül sağlamsa sigorta kutusu kontrol edilmelidir. Sigorta kutusunda geri vites lambasının sigortasını bulup kontrol edin.
Geri Vites Lambası Müşürüne Bakın!
Sigortada da sorun yoksa geri vites müşürüne bakılmalıdır. Geri vites lambasının yanmasını sağlayan müşürün yeri, her araçta farklıdır. Kablo ve bağlantılarında sorun olabilir ya da toz partikülleri nedeniyle temassızlık söz konusu olabilir.
Geri Vites Lambası Mandalına Bakın!
Geri vites mandalı arızası da olabilir. Geri vites mandalı arızası, çok sık görülen bir durum değildir. ancak yukarıdakilerin hepsine bakılmış ve bir sorun görülmemişse sorun, geri vites mandalında olabilir.
Trafikte görmek ve görünmek, hayati önem taşır. Görmek ve görünmek için de aydınlatma grubunu kullanırız. Aydınlatma grubunun bir diğer işlevi de diğer araçlarla ve yayalarla iletişim kurmaktır. Geri vites lambası da aracın arkasındakilere “geri geri ilerlemek üzereyim” mesajı verir. Ayrıca arka kısmı aydınlatarak sürücüye yol gösterir. Geri vites lambası yanmazsa sürücü, karanlık bir ortamda arkasını göremez ve diğer sürücü ya da yayalar da geri gitmek istediğini bilmeyerek ona doğru ilerleyebilir.
Araç muayenesinde geri vites lambası kontrolü yapılır. Bu konuda mevzuat açıktır. Aydınlatma grubu ile ilgili muayenede esas alınan maddeler şöyledir:
Motorlu araçlar için periyodik bakımlar son derece önemlidir. Aracın uzun ömürlü olması, istenen performansın alınması, yakıt tüketiminin verimli olması ve sürüş güvenliği için periyodik bakımın atlanmaması önemli. Yapılan periyodik bakımlarda aracın farları, stop lambaları ve geri vites lambası gibi aydınlatma aksamı parçaları da gözden geçirilir. Far ayarı kontrolü yapılır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi trafikte görünmek ve görmek önemli olduğu için bu sistemde sorun olmaması hayati önem taşır. Uzman ekipten periyodik bakım hizmeti almak üzere size en yakın Otopratik mağazasından online olarak oto servis randevusu alabilirsiniz. Otopratik’te fiyatlar nasıl sorusuna yanıt bulmak üzere de araç bakım fiyat listesine bakabilirsiniz. Ayrıca tüm bilgi ihtiyacınızı ve randevu oluşturma talebinizi WhatsApp üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.