Trafikte güvenli seyir için fren mesafesi, büyük önem taşır. Bu nedenle otomobil testlerinde fren mesafesi kısmına mutlaka yer verilir. Benzer şekilde Euro NCAP gibi güvenlik testleri yapılırken de fren mesafesi, önemli bir kriter olarak gözetilir. Peki, fren mesafesi ne demek ya da fren mesafesi ile kast edilen tam olarak nedir? Fren mesafesi neden önemli sorusuna yanıt arayanlar için yazdık...
Takip mesafesi, reaksiyon mesafesi ve fren mesafesi kavramları sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Bu nedenle bu kavramları kısaca açıklayarak başlayalım.
Güvenli bir şekilde frenleme yapma konusunu analiz eden uzmanlar, bazı kavramlar üzerinde çalışıyorlar. Bu kavramları gözden geçirelim:
Belirli bir hıza seyir halindeyken sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesi ile fren pedalına basması arasında geçen süreye reaksiyon süresi denir.
Sürücünün ayağını gazdan çekip frene basması arasındaki sürede kat edilen mesafeye de reaksiyon mesafesi denir.
Fren pedalına bastıktan sonra aracın durana kadar kat ettiği mesafeye de fren mesafesi denir.
Durma mesafesi, reaksiyon mesafesi ile fren mesafesinin toplamıdır. Bir de takip mesafesi var ki, o sürücünün öndeki aracı takip ettiği aralıktır.
Seyir halindeki iki araç düşünün. Arka arkaya benzer hızlarda ilerliyorlar. Öndeki aracın aniden durması halinde arkadaki araç, ona çarpacaktır. Arkadaki aracın güvenle yavaşlaması ve durabilmesi için iki araç arasında bırakılması gereken bir asgari mesafe olmak zorunda. Bu mesafeye takip mesafesi denir. Takip mesafesine dikkat etmek, can ve mal güvenliği için çok önemlidir.
Güvenli sürüş için fren mesafesi ve takip mesafesi önemli. Ancak fren mesafesine etki eden koşullar da var. Örneğin karlı zeminde aracın durma süresi ile kuru zemindeki durma süresi aynı değil. Peki, fren mesafesine neler etki eder?
Aracınız ne kadar hızlı ilerliyorsa o kadar zor duracaktır. Bu nedenle seyir halindeyken takip mesafesini korumak ve hız kurallarına uymak çok önemli. Aşağıdaki tablo da bunu güzel ve net bir şekilde açıklıyor:
Aynı koşullar altında:
Güvenli sürüş için ilk koşul trafik kurallarına uyan bir sürücü olmak. Ancak aracınızla ilgili bazı konular da sürüş güvenliği ile doğrudan ilgilidir. Örneğin kışın kış lastiği taktırmak, düzenli olarak periyodik bakım yaptırmak, lastik hava basıncı kontrollerini önemsemek gibi.
Frenlere baktırmak için usta arayışında Otopratik uzmanlığına güvenin. Hem frenlerinizi hem de aracınızla ilgili diğer parçaların kontrolünü özenle yapacak olan Otopratik hizmet noktalarında, alanında eğitim almış teknik personel çalışır.
Otopratikte araç bakımı yaptırmak üzere zahmetsizce online olarak randevu alabilirsiniz. Bunun için Randevu Al butonuna tıklayıp, gerekli bilgileri doldurmanız yeterli. Ayrıca Otopratik servis fiyatları için online olarak fiyat teklifi alabilirsiniz. Dilerseniz WhatsApp üzerinden de fiyat teklifi isteyebilir ve hemen randevu alabilirsiniz.