Fren diskinin bittiği nasıl anlaşılır ya da fren disklerinin ömrü ne kadardır sorularının yanıtları, güvenli sürüş için çok önemli. Aracın düzgün bir şekilde yavaşlamasını ve durmasını sağlayan fren balataları ile birlikte çalışan fren diskleri, zamanla işlevini yitirir. Peki, fren diskinin işlevini yitirdiğini nasıl anlarız? Önce fren diski nedir sorusuna yanıt verelim...
Güvenli sürüş için en önemli parçalardan biri, fren diskleridir. Aracın sürücü istediğinde yavaşlaması ve durması çok önemli. Peki, siz frene bastığınız halde araç durmazsa ya da yavaşlamakta geç kalırsa ne olur? Elbette başka bir araca, canlıya ya da herhangi bir yüzeye çarpması kaçınılmaz olur. Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Araçlarda üç farklı tipte fren diski kullanılmaktadır. Bunları ve özelliklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
Günümüzde hemen her araç tipine uygun olan ve fiyatı da nispeten uygun olan disk türüdür.
Yüzeyi üzerinde delikler olan bir yapıya sahiptir. Sürtünmenin etkisiyle ortaya çıkan ısının azalması için ideal şekile sahiptirler. Daha hızlı durmak ve yavaşlamak için de standart tip fren diskinden daha iyi performans sunarlar. Ancak disk yüzeyinde çatlama sorunu çok sık görülür ve standart tip fren diskine göre daha kısa ömürlü olabilirler.
Disk üzerinde oluklar vardır. Bu oluklar, suyun tahliyesini sağlarken ısıyı da bir nebze azaltır. Bu da daha iyi frenleme performansı sunar. Performans araçlarında genellikle bu tip fren diski kullanılır. Ancak bu tip fren disklerinin balatayı daha hızlı yıprattığı da biliniyor.
Konu, fren diskinin bittiğini nasıl anlarız olunca; fren diskinin ortalama ömrü ne kadar, sorusu geliyor akıllara. Fren diski kaç yıl dayanır ya da fren diski ne kadar kullanılabilir sorusunun yanıtı net değildir. Çünkü burada aracın kullanım şekli, araç tipi, balataların durumu, araçta düzenli bakım yapılıp yapılmaması gibi pek çok etkenin etkisi söz konusudur. Ancak çok genel bir yaklaşımla araç, 60 bin km’yi geçince fren disklerinin değişmesi gerektiği akla gelmelidir, diyebiliriz.
Fren balatası ile karşılıklı olarak çalışan bir mekanizmaya sahiptir. Sürücü, fren pedalına bastığında fren balatası ilk sürtünme hareketini fren diskine uygulayarak yavaşlar ve durur. Diskler, aracın sağa sola kaymadan yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Peki, fren disklerinde sıkıntı olduğunu nasıl anlarız?
Fren diski fiyatları, markaya ve fren disklerinin özelliğine göre farklılık gösterebilir. Fren diski değiştirmek zor mu sorusunun yanıtı ise, zor değil ama zahmetli olduğu şeklinde verilebilir. Çok üst seviyede teknik bilgi gerektirmese de araç gereç gerektiriyor ve fiziksel olarak çok yorucu bir işlem. Bu nedenle teknik destek almanızı öneriyoruz.
Fren disk değişimi ve aracınızla ilgili diğer ihtiyaçlarınız için otopratik.com.tr üzerinden kolayca araç bakım fiyat teklifi alabilirsiniz. Ayrıca online olarak bakım - servis fiyatlarını görüntüleyebilirsiniz. Güncel Otopratik fiyat listesi üzerinde periyodik bakım fiyatları, hava filtresi değişim fiyatları, fren disk değişimi fiyatları, fren kaliperi değişimi fiyatları gibi pek çok servis hizmetinin fiyat bilgisini önceden öğrenebilirsiniz. Ayrıca WhatsApp hattınından da randevu alabilir ve fiyat öğrenmek için iletişim kurabilirsiniz.