Son yıllara çok popüler olan ve giderek de daha fazla tercih edilen DSG şanzıman hakkında en çok merak edilen şey, DSG şanzıman arızaları konusu. Pek çok araç sahibi, DSG şanzıman sorunları nelerdir veya DSG şanzımanlı araç kullananlar memnun mu gibi konu başlıklarında araştırma yapıyor. DSG şanzımanın özellikleri ve en sık görülen DSG şanzıman sorunlarıkonularını irdeleyelim...
DSG şanzıman nedir, sorusuna yanıt vererek başlayalım.
Otomatik şanzıman tiplerinden biridir. Vites geçişleri hızlı olan otomatik şanzıman tipidir. Çift kavramalı şanzıman sınıfındadır. Volkswagen, Seat, Skoda ve Audi gibi birden fazla markanın modellerinde de bulunan bir otomatik şanzıman teknolojisidir. Konforlu bir yapıya sahip olmasıyla bilinir.
Otomatik şanzıman tiplerinin de üstünden geçelim:
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi DSG, çift kavramalı şanzıman grubundadır. Volkswagen’de DSG, Audi’de Easytronic ve Porsche’de PDK gibi farklı isimlerle anılan çift kavramalı şanzıman oldukça konforlu bir sürüş keyfi sunar.
DSG şanzımanda da diğer şanzıman çeşitlerinde olabileceği gibi bazı sorunlar yaşanabilir. Peki, araç şanzımanlarında en sık görülen sorunlar ya da en çok görülen şanzıman arızaları nelerdir? Otomatik şanzımanlı araçlarda en sık yaşanan sorunlar, seri vites değiştirme kabiliyetinde zayıflık ve şanzımanın kavrama yapma sorunu yaşamasıdır. Peki, en sık karşılaşılan DSG arızaları nelerdir?
DSG şanzıman arızaları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
Tamamen bozulma, dişli kırılması gibi hemen her mekanik parçada karşımıza çıkabilecek bir arıza türüdür. Burada ilgili mekanik parçanın değişimi ya da bakımı ile sorun çözülebilir. Şanzıman sisteminde mekanik arazı olup olmadığını anlamak için düzenli olarak periyodik bakım yaptırmanız önemlidir.
DSG’de kavrama sorunu, özellikle sürekli dur-kalk trafikte araç kullanımı sonucunda görülüyor. Trafikte yüksek yük altında kavrama bölümünün ısınmasından kaynaklı olarak bu sorunla karşılaşılabiliyor.
Şanzımanın ne zaman kavrama yapıp ne zaman bırakacağını belirleyen yazılımda da sorun olabilir. Araçlarda yazılım güncellemesi ancak marka tarafından yapılabilir.
Şanzımanın üretim aşamasında bir hata olması yani tasarımsal bir sorun olması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda üretim yeni tasarımla başlar ve üretici için çok maliyetlidir.
Volkswagen markasının çift kavramalı şanzımanın adı DSG’dir. Manuel ve diğer otomatik şanzımanlara göre birden fazla avantajı olan DSG şanzıman, maalesef ilk yıllarda biraz fazla sorun çıkardı ve böyle kötü bir şöhreti oldu. Ancak daha sonra bu alanda mühendislik çalışmaları epeyce geliştirildi. Volkswagen araçlarda görülen DSG şanzıman şikayetleri daha çok ısınma sorununa dayanıyordu ve 2013 yılında yapılan yazılım güncellemesi ile azaldı.
İkinci el araç alırken DSG şanzıman kontrolü de önemlidir. Şanzıman değişimi ve şanzıman onarımı süreçleri genellikle masraflı ve zahmetlidir. Bu nedenle oto ekspertiz yaptırmadan araba almamak önemli.
DSG şanzıman ustası arayışında bu alanda teknik bilgisi olan ve deneyim sahibi teknik ekiplerden destek almanızı öneriyoruz. Şanzıman, sürüş güvenliğine ve kalitesine doğrudan etki eden bir parçadır ve bu konudaki işlemler, uzmanlık gerektirir. Şanzıman tamiri için konuya teknik çerçeveden bakabilecek eğitimli oto uzmanlarından destek alın.
Şanzıman sorunları için online olarak Otopratik’ten randevu alabilirsiniz. Şanzıman ve diğer konularda oto servis fiyatlarını da online teklif al butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca WhatsApp üzerinden de fiyat teklifi isteyebilir ve dilerseniz hemen randevu alabilirsiniz.