Aracı yönlendirmeyi sağlayan istenen yöne hareket için komut veren direksiyon, hem sürüş güvenliği hem de sürüş konforu için büyük önem taşır. Sadece motorlu araçların değil; bisiklet, motosiklet, scooter gibi hemen her aracın temel parçalarından biri olan direksiyon, yol hakimiyeti için şart. Diğer yandan motorlu araçlarda direksiyon titremesi gibi direksiyon sorunları görülebilir. Peki, araç dururken direksiyon neden titrer?
Direksiyon titremesinin birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenle araçta direksiyon titremesi varsa mutlaka oto servis desteği alınmalıdır. Aksi halde kısa süre içinde aracın farklı parçalarında da sorun ortaya çıkabilir.
Kullanıcıların durma anındaki titreme diye tabir ettikleri durum, aslında aracın rölantide çalışırken açığa çıkan titreşim hissiyatıdır. Bu durum, genelde eskimiş ya da hasarlı motor takozlarından kaynaklıdır. Motor takozları görevini yerine getiremediği için motordan gelen titreşimleri absorbe edemez ve bu titreşimler kabine ulaşır. Ancak araç dururken direksiyon titremesininfarklı nedenleri de olabilir. Örneğin ateşleme sistemi ya da aktarım organları kaynaklı direksiyon titremesi de olabilmektedir.
Direksiyonun hareket halindeyken ya da durur haldeyken titreme yapmasının diğer nedenlerini özetleyelim:
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur. Bir de oto lastik değişimlerinden sonra rot ve balans ayarı yapılmadıysa veya yanlış yapıldıysa bu sorunla karşılaşılır.
Lastiklerinizi uzun zamandır değiştirmediyseniz, balanslarınız kontrol edilmemiştir. Lastik değişimlerinde, balans ayarları da yapılmalıdır. Balansların doğru ayarda olması gerekir. Böylece tekerleğe eşit miktarda yük alması sağlanmış olur. Bu olmazsa direksiyon titrer. Özellikle de hızlanınca.
Süspansiyon sisteminde sorun varsa genellikle direksiyon zorlanması ya da titremesi sorunu ile karşılaşılır. Direksiyondaki titreme süspansiyondan kaynaklanıyorsa genellikle yüksek hızlarda titreme görülür.
Tekerleğinin göbek kısmında olan rulmanların verimli bir şekilde çalışmaması da yüksek devirlerde direksiyon titremesineneden olabilir.
Eğer frene basınca, direksiyon titriyorsa, sorun frenlerdedir. Aşınan frenler, direksiyonların titremesine sebep olur.
Eğer sorununuzun cevaplarını bu yazıda bulamadıysanız direksiyon titremesinin nedenleri üzerine bir diğer yazımızı inceleyebilirsiniz.
Direksiyon dururken ya da hareket halindeyken titriyorsa mutlaka çözüm bulunmalıdır. Aksi halde araçtaki farklı parçalar zarar görebilir, sürüş konforu ve sürüş güvenliği de bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu konuda destek almak üzere size en yakın Otopratik mağazasından online olarak oto servis randevusu alabilirsiniz. Ayrıca WhatsApp üzerinden de randevu alabilir ve fiyat bilgisi isteyebilirsiniz. Yine otopratik.com.tr’deki oto servis fiyat listesi sayfasına bakarak fiyatlar hakkında da bilgi edinebilirsiniz.