Yüksek performans, güçlü bir motor, maksimum konfor sağlamak için araçlarda kullanılan pek çok farklı donanım vardır. Dünya, temiz çevre ve sıfır atık kavramlarıyla yeniden dizayn edilirken otomotiv teknolojisi zararlı gaz salınımını azaltan, farklı çözümler üretmeye odaklanıyor. Özellikle dizel motorlu araçların atık gaz salımını düşürmeyi amaçlayan bu önemli çözümler, egzoz gazının içindeki azot oksitin %67 oranında azaltılmasını hedefliyor. Aynı zamanda bu anlayış ile araç sahiplerini Adblue çözeltisi ile tanıştırıyor. Araçların ideal egzoz salımı değerlerini belirleyen Emisyon Standartları, iki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu hale getiriyor. Adblue çözeltisinin bir yakıt ya da yakıt katkısı olmadığı ifade ediliyor. Adblue ne işe yarar sorusunun yanıtı, araç sahipleri için önemli.
Adblue nedir sorusu, özellikle araçlarla ilgilenen birçok kişinin mutlaka karşısına çıkmış bir sorudur. Adblue çözeltisi, araçlarda atmosfere salınan zararlı gazları azaltmak için kullanılan dizel egzoz sıvısı olarak da ifade edilebilir. Bu sıvı, minerallerinden ayrıştırılmış suda hazırlanan, sentetik olarak üretilmiş bir çözeltidir. Adblue çözeltisi adında geçen “mavi” kelimesine rağmen renksizdir ve aynı zamanda zehirli de değildir. Araç motoru ısındığında Adblue sıvısı da aynı oranda ısınır ve katalizör görevi gören amonyağın serbest kalmasına neden olur.
Adblue nedir sorusuna yanıt arayanlar aynı zamanda, bu sıvının nasıl çalıştığını da araştırır. Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue çözeltisi, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf suyun birleşimi ile oluşturulur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan Adblue çözeltisi emisyon sıvısı olarak da biliniyor. Adblue içerisinde yer alan, egzoz gazında azot mevcut. Azot da oksitin azaltılmasına yardımcı oluyor. Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerine püskürtülen sıvı, sıcaklığın etkisiyle amonyağa evriliyor. Bu sayede dizel yanması meydana gelir. Aynı zamanda durum sonucunda oluşan nitrojen oksit ile reaksiyona girer. Bu sayede parçalanan atık gaz, zararsız nitrojen ve su buharı haline dönüşür.
Araç motorunda yanan yakıt, dizel partikül filtresi gibi sistemlerden geçerek atmosfere salınımı sağlanır. Mevcut olan bu filtre sistemleri, karbon gazları üzerinde etkili olsa da azot gazları söz konusu olduğunda aynı performansı sergileyemez. Doğaya zararlı olan azot gazı salınımını önlemek için ise araçlarda SCR sistemi bulunur. Yakıt filtre sisteminin yetersiz kaldığı anlarda, SCR katalizörü Adblue sıvısı ile birlikte çalışmaya başlar. Bu sayede zararlı azot oksit gazlarının egzozdan çıkmasına ve atmosfere karışmasına engel olur.
Üretimi güncel olarak gerçekleşen yeni nesil araçlarda adblue çözeltisi kullanılabiliyor. Aracınız için bahsi geçen çözeltiden yararlanmak istiyorsanız size en kısa mesafede bulunan Otopratik servisinden yardım alabilirsiniz. Aracınızı işlem için Otopratik noktasına götürmeden önce online olarak, oto servis randevusu alabilirsiniz. Oto servis fiyat listesini incelemek için yine akıllı cihazlarınızdan yardım alabilirsiniz.